Het “A-woord”. Waar iedereen wel een betekenis aan geeft maar die vaak een negatieve lading kent. Ambitie. We koppelen het aan hoger op de ladder willen komen. Iets waar mensen een beetje hooghartig over doen. Het wordt een beetje vies bevonden en niet altijd oké, zeker niet als vrouw.

Ik roep al jaren dat ik ambitieus ben en ik zal niet ontkennen dat ik mijn oude definitie van ambitie ook deels koppelde aan een fantastische carrière met als einddoel CEO worden van een gaaf bedrijf. Maar ambitie is echt zoveel meer dan dat. Ambitie is jezelf steeds willen blijven ontwikkelen. Meer uit jezelf willen halen dan erin zit. Een drive in je voelen die je soms niet kunt verklaren. Het is een gevoel.

Toen ik een onderzoek deed naar de betekenis van ‘ambitie’ onder mijn volgers op Instagram kreeg er de mooiste antwoorden op. Hoewel alle betekenissen (stuk voor stuk prachtig!) anders zijn verwoord hebben ze een aantal elementen gemeen: groeien, van betekenis zijn en doen! En dat klinkt mij juist in de oren als iets positiefs!

En natuurlijk kan hiervan het gevolg zijn dat je inderdaad een promotie maakt of een betere baan vindt. En dat het daarvoor nodig is om je ambitie te definiëren, uit te spreken en concrete acties te nemen.

En soms is het goed om je ambitie te herdefiniëren. Dat is precies wat ik heb gedaan het afgelopen jaar. Toen ik merkte dat het pad dat ik bewandelde mij niet bracht wat ik zocht. En ik andere keuzes ging maken. Ik vond het doodeng. Want het was niet echt hoe ‘het hoorde’ of ‘wat van mij werd verwacht’. Ik wist ook niet wat zou volgen. Maar ik heb het toch gedaan en het was de beste keuze die ik kon maken.

Maakt het mij minder ambitieus dat ik ‘een ander pad’ ben bewandelen dan ik deed? Zeker niet. Het vuur brandt harder dan ooit en ik ben dankbaar voor alle lessen die mij zo ver hebben gebracht. En ook dankbaar dat ik mezelf die ontdekkingsreis heb gegund. En zo werd ik toch die CEO, en wel van mijn eigen bedrijf. Iets wat ik nooit als mogelijkheid had gezien.

Waar gaat jouw ambitieuze hart sneller van kloppen? Laat het mij weten als je dat wilt!

Ga naar de inhoud